Kuinka rakennusala tulee muuttumaan hiilijalanjälkeä koskevien uudistusten myötä? – Natural Element

Kuinka rakennusala tulee muuttumaan hiilijalanjälkeä koskevien uudistusten myötä?

Natural Element järjesti paneelikeskustelun Jyväskylän rakennusmessuilla 17.3. vastuullisen rakentamisen teemoihin liittyen. Keskustelun keskiössä oli rakennusalaa koskevat kestävän kehityksen muutokset ja niiden väistämättömät vaikutukset. Lisäksi keskustelussa kartoitettiin mielipiteitä kestävään rakentamiseen ja uusien vastuullisempien rakennusmateriaalien käyttöönottoon.

Rakennusten hiilijalanjälki tulee tulevaisuudessa olemaan yhä tiukemmassa syynissä

Muutos rakennusalalla on väistämätön. Rakennushankkeisiin on tulossa nopealla aikataululla isoja muutoksia liittyen rakentamisen hiilijalanjälkeen ja elinkaarivaikutukseen. Ala tulee muuttumaan ilmastotavoitteiden myötä, mikä tarkoittaa sitä, että rakentamisessa tulee huomioida yhä enenevissä määrin kestävä kehitys ja vastuullisuus.

”Eduskunta hyväksyi jo uuden rakentamislain ja sen seurauksena tullaan korjaamaan oheislakeja ja asetuksia ja sieltä tulee erittäin vahvat vaatimukset rakennusten hiilijalanjäljen laskemiselle, mutta myös sille, että mikä on rakennuksen hiilijalanjälki tai kädenjälki ja myöhemmin sitten myös käyttöön liittyvä hiilijälki.” Näin kertoi Arkkitehtipalvelut Oy:n perustaja ja ARA:n puheenjohtaja, Tommi Luukkonen.

Miten rakennuslain muutokset tulevat vaikuttamaan rakentamiseen?

Mikko Räty, Jyväskylän Kaupunkirakennelautakunnasta kritisoi, kuinka jatkuvat uudet määräykset ovat nostaneet rakentamisen kustannuksia, mikä aiheuttaa rakennuttajille ahdistusta. Lisäksi hän kertoi, kuinka yhä kasvavat viranomaismääräykset tulevat vaikuttamaan prosessien etenemiseen, mikä ei ole hänen mielestään hyvä juttu. ”Pitää olla varovainen ja kaikki pykälät pitää tutkia, ettei tee virkavirhettä.”

Luukkonen taas näkee muutoksen hyvänä asiana ja uskoo muutosten tuovan alalle uutta asiantuntijuutta, mutta toki myös haasteita. ”Maailma muuttuu. Siinäkin mielessä, että samainen rakennuslain muutos johtaa nyt siihen, että 2025 alkaen rakennusluvat pitää hakea tietomallipohjaisesti eli digitaalisesti. Koko prosessi menee täysin uusiksi ja varmasti tulee olemaan siirtymävaiheessa haasteita, miten viranomaiset pystyvät asiat käsittelemään.”

Loppuun hän lisäsi: ”Uskon, että luvat tullaan tulevaisuudessakin myöntämään.”

Rakennustekniikan diplomi-insinööri, Mikko Honkanen, katsoo myös tulevaisuuteen positiivisin mielin ja näkee muutokset rakennusalalla hyvänä asiana. Honkasen mukaan oikeat rakennusalan ohjauskeinot ovat avain muutokseen. ”Jotta me päästään tavoitteisiin, meillä pitää olla keinoja ohjata siihen ja yleensä tapa liittyy rahaan. Motiivihan on ihan eri, kun siellä on rahaa taustalla toimia annettujen ohjeiden mukaan.”

Honkanen ei nää tulevia muutoksia ylitsepääsemättöminä haasteina, vaan enemmänkin mahdollisuuksina. ”Meillä on energiatehokkuus ja energiatodistusasiat, jotka tulivat jo hyvä tovi sitten, niin nyt niitä käsitellään, kuin arkipäivää rakennushankkeissa ja uskon, että tähän hiilijalanjälkiasiaankin syntyy vakio-olettama ihan kuin energiatodistusasioissakin.”

Vastuullisten materiaalien käyttöönotto —uhka vai mahdollisuus?

Uusien rakennusmateriaalien käyttöönotossa nähdään riskejä, mutta vastuullisempia rakennusmateriaaleja ja uusia kestävän kehityksen ratkaisuja silti kaivataan markkinoille. Vastuullisempien materiaalien kysyntä tulee tulevaisuudessa kasvamaan uudistusten myötä ja uusien materiaalien yleistyminen ja käyttöönotto alkaa todennäköisesti yksityiseltä puolelta. Ilmiö näkyy myös Natural Elementin asiakaskunnassa.

Räty mainitsi, ettei julkinen taho ole valmis ottamaan riskejä uusien ekologisempien materiaalien suhteen. ”Asuntokauppalaki on niin kova asiakirja, että siinä ei ole varaa tehdä tällaisia kokeiluja. Rakennusliikkeet eivät uskalla ottaa uusien materiaalien riskiä.” Rädyn mukaan materiaalien käyttöä tullaan varmasti näkemään enenevissä määrin yksityisessä rakentamisessa.

Natural Elementin toimitusjohtaja, Janne Salmela toivoo muutosta julkisen rakentamisen asenteisiin. ”Siellä on onneksi myös toimijoita julkisessa rakentamisessa, jotka haluavat kokeilla uusia asioita ja kokevat sen vastuulliseksi toiminnaksi, ettei yksityisten ihmisten tarvitsi yksin kantaa vastuuta maailman muuttamisesta turvallisemmaksi ja terveellisemmäksi.”

Vastuullinen rakentaminen ja alaa koskevat uudistukset jakoivat mielipiteitä, mutta kaikki olivat kuitenkin sitä mieltä, että uudet kestävän kehityksen muutokset ja ratkaisut ovat kuitenkin tärkeitä ja toivottavia nyt ja tulevaisuudessa.

Paneelikeskusteluun osallistui Tommi Luukkonen (Arkkitehtipalvelu.fi, RIA puheenjohtaja), Mikko Räty (Jyväskylän Kaupunkirakennelautakunta) ja Mikko Honkanen (PH-Rakennuttajapalvelu Oy). Keskustelua juonsi Natural Elementin toimitusjohtaja ja perustaja, Janne Salmela.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Palvelut

Tutustu

Kaikki oikeudet pidätetään. Copyright Natural Element Oy 2023. Toteutus Superluova.

Scroll to Top